top of page

Solderen, hoe doet een goudsmid dat?

Één van mijn meest gebruikte gereedschappen is mijn soldeerbrander. Maar hoe doe ik dat nou eigenlijk en wat komt er allemaal bij kijken?

"Ah, dat heb ik vroeger op school ook gedaan dat solderen! Lachen joh." Dat hoor ik geregeld, als ik het over solderen heb. Alleen waarschijnlijk bedoelen zij een soldeerbout, ik niet. Solderen met een soldeerbout word gebruikt voor waterleidingen, bedrading en veelal hobbymatig in de schuur. Bij solderen met een soldeerbout gebruik je vaak soldeer draad (bijvoorbeeld tin) welke je met de punt van je soldeerbout laat smelten op de plek waar je een verbinding wilt. Maar een goudsmid, kan niets met zo'n soldeerbout, ik bezit er niet eens één. Solderingen maak ik met een brander, deze is aangesloten op zuurstof en gas. Als ik zilver ga solderen, moet ik het hele werkstuk met de vlam verhitten om een temperatuur te bereiken waarop mijn zilversoldeer gaat vloeien. Ik gebruik soldeer dat op 850C smelt. Bij goud solderingen hoef ik gelukkig enkel plaatselijk te verwarmen, dit heeft te maken met de geleiding van goud die anders is dan van zilver. Maar ook hier is het smeltpunt van mijn soldeer 790C. Stappen die ik moet doorlopen bij elke soldering.
Zoals je ziet, is het best een klusje. Dit verklaar misschien ook waarom jouw reparatie misschien duurder is dan je had verwacht. Want één soldering, kan betekenden dat het hele werkstuk uit elkaar moet, de stenen er uit en na het solderen alles weer in elkaar zetten en polijsten. Wil je zelf een keer solderen? Je kunt natuurlijk een keer een workshop komen volgen, dan kun je zelf met de vlam aan de slag. Heel veel liefs weer, Mirjam.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page