top of page

Zilver weer laten glimmen!

Zilveren sieraden, een go to voor accessoire liefhebbers. Zilveren sieraden zijn makkelijk verkrijgbaar, de kleur van zilver staat bij veel huidtypes en omdat de prijs wat aantrekkelijker is dan gouden sieraden zijn zilveren sieraden erg populair. In bijna elk sieradenkistje vind je wel verschillende stuks. Maar zilver heeft één groot nadeel, het verkleurd. Deze verkleuring is oxidatie aan het oppervlakte van het zilver. Ik kan nu heel technisch gaan worden, maar ik denk dat jij het veel interessanter vind hoe je hier weer van af komt; toch?Laat ik beginnen met 𝐙𝐢𝐥𝐯𝐞𝐫𝐩𝐨𝐞𝐭𝐬.

Sommige zullen het meteen ruiken als ze het woord horen en zien hun oma aan de keukentafel zitten en het mooie zilveren bestek poetsen. Maar misschien brengt het bij jou geen enkele herinnering naar boven. Geen probleem, we maken nieuwe herinneringen.


Namelijk, je doffe grauwe sieraden weer mooi maken; dat wil jij toch ook?


Vroeger, maar ook nu nog te koop, kocht je zilverpoets in een busje. Je schud het even goed, je draait de dop er af en doet wat van het dikke melkachtige vloeistof op een zachte doek en gaat poetsen. Poetsen en nog meer poetsen. Best een werkje en ook best wel moeilijk om in die kleine hoekjes en gaatjes te komen van jouw sieraden. Maar, het werkt! Kleine gaatjes en moeilijk te bereikbare plekken kun je poetsen door wat zilverpoets op een stukje draad te doen en deze er als een raggertje door heen te halen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een wattenstaafje, je weet wel die voor je oren, gebruiken. Blijf poetsen totdat je niets meer van het zilverpoets middel ziet zitten en als het goed is zie je nu al een groot verschil! Je doek is vuil, je zilver glimt.Maar, dit is echt wel een klusje. Dit kan tegenwoordig makkelijker! Een potje 𝐙𝐢𝐥𝐯𝐞𝐫𝐛𝐚𝐝. Je doet je sieraden er in, wacht enkele minuten, spoelt de sieraden af en 𝔹𝕆𝔼𝕄. Weg doffe grauwe aanslag en ℍ𝔸𝕃𝕃𝕆 beauties. Zo'n potje kun je online bestellen, maar ik heb ze ook in de winkel liggen.Wil je liever je zilveren sieraden op een huis-tuin-en keuken manier schoonmaken? Gebruik dan de Soda en Zilverfolie manier. Benodigdheden zijn kokend water; een diep bord of schaal; aluminiumfolie en tricel soda korrels. Kook het water, bedek de bodem van de diepe schaal met aluminiumfolie en strooi hier een een klein bodempje soda korrels over. Leg je zilveren sieraden (zónder edelststenen!) bij de soda en giet hier het kokende water overheen. Als het goed is gaat het water bruizen. Als het mengsel is uitgebruist en/of afgekoeld zal de oxide op de het aluminium folie geslagen zijn, van je sieraden af. Spoel je zilver af onder de kraan en poets op met een (zilverpoets) doek.
En dan tot slot, je zilveren sieraden zijn nu weer mooi schoon. Zo lang mogelijk zo houden? Na het dragen spoel je sieraad af met lauw warm water en wat dreft, je droogt dit goed af en vervolgens berg je het op in in luchtdicht zakje. Dit zakje leg je vervolgens op een donkere plek. Veel poets plezier!


Kleine disclaimer. Weet je niet zeker of jouw sieraad geschikt is om op één van deze manieren te reinigen, vraag een goudsmid of juwelier om advies voor je één van de methodes toepast. Goudsmederij La Moon is niet aansprakelijk voor de resultaten die behaald worden door het toepassen van deze methodes.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page